tiistai 9. huhtikuuta 2013

Paina, pidä kiinni ja raahaa


Pentin Tuvassa meneillään oleva kokeilu on ollut myös henkilökohtaisesti ensimmäinen kosketukseni Applen maailmaan. Olen aikaisemmin ollut jopa hieman koko omenavillitystä vastaan. Mitään sen kummempaa syytä minulla ei ajatuksilleni ollut. Oli vain aina tuntunut siltä etteivät ne ole minun juttuni.

Suhtautumiseni Appleen on muuttunut muutamassa kuukaudessa todella paljon ja pääasiallisesti positiiviseen suuntaan. Etenkin iPadin käyttöliittymä on tuntunut mukavalta heti alusta asti. Applen sulkeutuneisuus ja kova kontrolli ärsyttää kuitenkin yhä. Toisaalta se tuo huolettomuutta laitteiden käyttöön, mutta toisaalta myös vaikeuttaa montaa asiaa täysin turhaan. Kokemattoman tietokoneen käyttäjän (johon ryhmään myös moni vanhus kuuluu) kannalta äsken moittimani asiat voi laskea jopa positiivisiksi ominaisuuksiksi. Toisin sanoen Applen laitteita on moneen kilpailijaan verrattuna huomattavasti hankalampi saada sekaisin osaamattomalla käytöllä.

Vanhustyössä iPadin ehdottomasti paras ominaisuus on ollut käyttöliittymän innovatiivisuus. Moni ominaisuus on saatu toimimaan jopa niin hyvin, että niiden käyttö tuntuu sujuvan monelta kuin luonnostaan. Kun oppii kolme perusasiaa, niin osaa jo paljon. Paina, pidä kiinni ja raahaa.

Applen kontrollista huolimata AppStoren ohjelmavalikoima on valtava ja olemme löytäneet paljon vanhusten käyttöön soveltuvia ohjelmia. Valitettavan usein ohjelmien käyttöliittymän kielenä on kuitenkin vain englanti. Myös riittävän helppokäyttöisiä, mutta teemoiltaan aikuisille suunnattua ohjelmia saisi olla enemmän. Esimerkiksi palapelin tekeminen on oikein hyvä tapa oppia käyttämään iPadia, mutta Nalle Puh -teema voi tehdä kokemuksesta jopa nöyryyttävän.

iPad on ollut monelle Pentin Tuvan asukkaalle mieluisa kokemus ja monet ovat jo oppineet pyytämään sen käyttöä. Suosituimpia toimintoja ovat olleet erilaiset pelit, musiikin kuuntelu ja valokuvien katselu. Viime aikoina olemme myös käyttäneet iPadia piirtämiseen ja korttien tekoon. Kunhan vielä saamme iPadin tarjoamat sosiaaliset ja yhteisölliset ominaisuudet valjastettua asukkaiden ja heidän omaistensa väliseen käyttöön, niin voidaan alkaa puhua jo uudenlaisesta työtavasta ikääntyneiden parissa. Pääasia kuitenkin on, että tämä kaikki on ollut todella hauskaa!

Palapelin teko onnistuu hyvin iPadilla

Mikko Pentin Tuvasta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti